Eelt is plaatselijke verdikking van de opperhuid die ontstaat op plekken waar de huid wordt blootgesteld aan druk en of wrijving. De verdikking is een opeenhoping van dode epitheelcellen . Door de  plaatselijke druk of wrijving worden er vlak onder de bovenste huidlaag steeds nieuwe cellen aangemaakt.
 
Bij eeltvorming zijn dat er meer dan er aan de oppervlakte afsterven, waardoor er een opeenhoping ontstaat. Eelt is een beschermlaagje dat voorkomt dat de opperhuid beschadigd raakt. Maar teveel is niet prettig en kan tot klachten leiden.

Oorzaken 

  • Dragen van verkeerd schoeisel;
  • Druk en wrijving door niet passende schoenen, bv een te harde of te dunnen onderkant . 
  • Teen- of voetafwijkingen; waardoor er meer druk wordt uit geoefend op bepaalde plekken 
  • Aftakeling van het bloedvatensysteem 
  • Druk van binnenuit bv. door overgewicht, doorzakking van de voorvoet, hielspoor...
  • Staand beroep heeft meer risico
  • Te smalle steunzolen 
  • geen sokken in de schoenen 
  • Ouder worden meer eelt?  In sommige gevallen ja, ook wordt je huid droger naarmate je ouder wordt. Bij een droge huid is wederom het risico op overtollig eelt groter.
  • Erfelijk

EELT IN HET HOLISTISCHE VOETVERZORGING 

Eelt ontstaat niet doordat je verkeerde schoenen draagt.

Het is achterhaald dat eelt ontstaat door knelling of door constante druk op bepaalde gebieden.

Eelt heeft een boodschap voor je.

Het geeft iets aan over hoe je je van binnen voelt. Eelt op je voeten geeft aan dat je emoties en gebeurtenissen niet verwerkt. Je kropt ze op. Je gedraagt je als een binnenvetter. Het kan goed zijn dat je dingen hebt meegemaakt die je je niet meer herinnert. En het kan goed zijn dat je nooit geleerd hebt om emoties te verwerken.

Want hoe doe je dat eigenlijk? Verdriet eruit huilen? Boosheid eruit meppen? Frustratie wegkauwen? En loslaten, loslaten en nog eens loslaten? Of zijn er ook andere manieren?

Waar zit jouw eelt?

Bekijk je je voeten, let dan eens op waar je eelt precies zit.

Eelt aan de zijkant van de grote teen geeft aan, dat je éven geen indrukken meer wilt ontvangen. Je schermt je af.

Eelt op de tenen, als een hoedje op de topjes, geeft ook aan dat er te veel inkomende indrukken zijn. Met recht, alsof je een hoedje op je hoofd zet, om je af te schermen.  

Eelt aan de hak van de voet wil zeggen dat iemand hard voor zichzelf is. En dat iemand onzeker is.

En eelt midden onder de voorvoet als een rechte lijn van boven naar beneden, bevindt zich op het gebied van de slokdarm. Het betekent dat je teveel slikt of geslikt hebt. Dat je teveel pikt van wat mensen doen of tegen je zeggen.