Schimmelnagel wordt in de medische wereld omschreven als onychomycose wat eigenlijk betekend onycho = nagel en  mycose = schimmel. 

 

Een schimmelnagel is een schimmelinfectie van één of meerder nagels van de voeten en/of handen. Men spreekt ook wel van “kalknagels”."Kalknagels” zijn dus vaak schimmelnagels.

Het is een aandoening die vooral stoort in het uitzicht, maar toch ook pijnlijk kan worden of zijn.  Meestal begint de infectie aan de nagelranden die daardoor witgeel, groen of bruin verkleuren. De nagel wordt dik en brokkelig.

In een later stadium kan de nagel zelf geheel of gedeeltelijk loslaten. 

 

 

Hoe ontstaat een schimmelnagel ?

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels, heeft meestal een prima afweer tegen schimmel. Maar schimmels bij iedereen aanwezig. De ene persoon is gevoeliger voor schimmels , tegenover de andere.

Schimmelinfecties ontstaan bij:

  • slecht groeiende nagels
  • vochtige nagels
  • beschadigde nagels.

Daar kunnen de schimmelsporen zich in nestelen en verder ontwikkelen . 

De schimmels houden vooral van gemeenschappelijke douches van kleedkamers, zwembaden, sporthallen en sauna’s.

Een voorbeeld ; u loopt er op blote voeten rond , u komt bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt, in kunststof sokken en knellende schoenen glijdt, en bovendien overmatig transpireert is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. Vervolgens bent u zelf weer een bron voor nieuwe infecties.

Iemand met een schimmelinfectie kan namelijk miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

 

Personen die een minder afweer hebben (vb kanker, Antibiotica kuur, cortison-gebruik) hebben vlugger last van schimmelinfecties. Ook personen met diabetes en circulatiestoornissen zijn hier zeer gevoelig voor.

 
Uiteraard kunnen we verder gaan dan het medische en dan zien we een heel andere oorzaak van de schimmelnagel in het tenen lezen. De uitkomst kan daar heel verassend zijn . 

 

Hoe wordt schimmelnagel vastgesteld ?

Meestal zijn de afwijkingen bij een schimmelnagel zo kenmerkend dat de diagnose op het blote oog kan worden vermoed.

Toch zijn deze afwijkingen zijn soms misleidend voor de diagnose. De nagelafwijkingen kunnen namelijk ook passen in het kader van diverse chronische niet- besmettelijke huidziekten, zoals psoriasis , eczeem of andere.

 

Zijn er toch twijfels ? 

Via een kweek , of staaltje kan men de defitieve uitsluiting of bevestiging krijgen . 

Men knipt een kleine hoeveelheid nagelmateriaal af en stuurt deze vervolgens op naar het laboratorium. De uitslag van een nagelkweek is echter pas na enkele weken bekend. u mag dan nog geen antischimmel medicatie of producten nemen . 

Voor de juiste schimmel te weten doet u dit via de arts .

Via Pura Nails , nagelstudio & pedicure  kan u gewoon door door de fungi check te weten komen of het een schimmel is.

De HFL Fungicheck test op volgende schimmels:

Penicillium griseofulvum, Paecilomyces lilacinus, E. Spinifera, Hortaea werneckii, E. Dermatitidis (G form), M. flavorosea, Malbranchea circinata, M. Canis, Microsporum gypseum,  Fusarium solani, Epidermophyton Floccosum, Exophiala dermatitidis (M-Y form), A. Terreus, A. Niger, T. violaceum, Neosartorya fischeri, T. Rubrum, A. Fumigatus, T. tonsurans, Aspergillus flavus, T. verrucosum, Veronaea botryosa, Trichophyton mentagrophytes.

 

Wilt u meer weten over de test die wij in onze praktijk afnemen? klik hier om meer info.

 

Hoe wordt schimmelnagel behandeld ?

Een schimmelinfectie erg diep in de nagel genesteld zitten dus is het vaak nodig om niet alleen van buiten maar ook de binnenkant waar de nagel ontstaat aan te pakken. Ik ga kijken naar de toestand van de nagel zeggen wat ik aanraad en eventueel zal ik u doorsturen naar een huisarts en het liefste nog naar een dermatoloog om een antischimmelmiddel oraal te laten voorschrijven. Een behandelkuur duurt minimaal zo’n 3 maanden. In hardnekkig gevallen kan een behandeling tot zelfs 6 maanden duren vóórdat een bevredigend resultaat, wordt bereikt. 

 

Het is ook belangrijk om al uw schoenen en sokken met een schimmeldodend middel te behandelen .

De sporen van de schimmel blijven er namelijk in achter, ook na herhaaldelijk wassen. Doet u dit niet dan zal u zichzelf telkens opnieuw besmetten . 

 

Wat kunt u zelf tegen schimmelnagels doen ?

  • Voeten goed afdrogen. Vooral de ruimte tussen de tenen .
  • Katoenen sokken dragen , liefst geen nylons, kunststof sokken en schoenen. .
  • Zorg voor luchtige schoenen en geen kunststof om transpireren tegen te gaan. 
  • Nooit te veel zeep gebruiken en goed de resten afspoelen . 
  • Iso-betadine zeep om u voeten mee te wassen , is zeker een goed hulpmiddel . Dit is schimmel, virus en bacterie dodend . 
  • Draag altijd schoeisel of slippers in openbare gelegenheden waar u op blote voeten loopt  , zeker als u gevoelig bent voor schimmels . Er bestaand zelfs zwembadschoeisel. 
  • het is voor een misverstand dat dit enkel bij mensen komt die niet hygiënisch zijn. 

SCHIMMEL IN HET HOLISTISCHE VOETVERZORGING 

Een harde kalknagel geeft aan dat iemand zich extra beschermt tegen hetgeen wat op hem afkomt, men heeft een pantser gecreëerd. Iemand doet zich steviger voor dan hij zich daadwerkelijk voelt. 

 

Een weke kalk nagel laat zien dat het verdedigingsmechanisme , de natuurlijke bescheming, is aangetast en kwetsbaar is. iemand extra gevoelig voor invloeden van buitenaf. 

 

schimmel = energie die zit te woelen, te draaien en te keren om naar buiten te komen maar dit lukt om de een of andere reden niet . 

Onze huid heeft van nature een iets zure pH-waarde, meestal rond de 4,5 tot 5,5. Deze licht zure omgeving beschermt ons tegen schadelijke bacteriën en schimmels, waaronder die voetschimmel 

Wanneer de pH-waarde van je huid uit balans raakt, kan dit de ideale omstandigheden creëren voor voetschimmel om zich te ontwikkelen. Het verstoort de natuurlijke barrière van je huid en maakt je gevoeliger voor infecties. Het verstoren van de pH balans van de huid kan o.a. door zeep, douchegels, stress en voeding ontstaan.

Hoe kun je je pH in balans houden en voetschimmel op afstand houden? Hier zijn een paar tips:

  • Gebruik milde, pH-gebalanceerde zeep en reinigingsmiddelen voor je voeten.
  • Droog je voeten grondig, vooral tussen je tenen, na het wassen. Verzorg je voeten met een pH balancerende crème. 
  • Draag ademende schoenen en sokken om vocht en warmte te verminderen.
  • Vermijd het delen van schoenen, handdoeken en sokken met anderen.
  • Als je voetschimmel hebt, raadpleeg me dan gerust voor advies en de juiste behandeling.
  • Schimmel ja of neen ? U bent niet zeker?.Dan kan u deze laten testen bij ons. Binnen 10 minuten resultaat.